Rubrika: Nezařazené

KOMPONENTY TRHU CESTOVNÍHO RUCHU

KOMPONENTY TRHU CESTOVNÍHO RUCHU• prostor (prostředí vhodné pro realizaci cestovního ruchu)• prodávající a kupující• objekty směny• existence příjmů (důchodů) a cen (jsou většinou určovány nabídkou a poptávkou => smluvní cena)• existence materiálně-technické základny (MTZ)...

MARKETING CESTOVNÍHO RUCHU

MARKETING CESTOVNÍHO RUCHU teorie:Cílem pro firmu je co nejvíce prodat, získat prostor na trhu, získat postavení na trhu, rozhodnout s jakými riziky a na druhé straně s jakými zisky bude kalkulovat. Trh cestovního ruchu–...

LETECKÁ DOPRAVA

LETECKÁ DOPRAVAa) pravidelná letecká doprava – je jedním z nejrychlejších způsobů cestování, využívají ji cestovní kanceláře, které si v normálních linkách koupí místa pro své klientyb) nepravidelná letecká doprava – tzv. charterové lety –...

SILNIČNÍ DOPRAVA

SILNIČNÍ DOPRAVA– síť silničních tras v České republice je sice velmi hustá, ale nevyhovuje po stránce kvality, pouze některé silnice I. třídy a dálnice jsou srovnatelné s EU a) pravidelná hromadná silniční doprava –...

DOPRAVNÍ SLUŽBY

DOPRAVNÍ SLUŽBY – podporují a koordinují cestovní ruch– jsou nezbytnou podmínkou pro možnost přemístit se do určitého cíle, místa rekreačního pobytu, zájezdu, kulturní akce, služební cesty– na základě určitých dopravních prostředků a komunikací zabezpečuje...

BUFET, BISTRO…

BUFET = je také pohostinské zařízení, zabezpečuje také základní a doplňkové stravování samoobslužným způsobem a je u něj možná určitá specializace (mléčný bufet, rybí bufet)BISTRO= analogická forma bufetu s tím rozdílem, že jídla jsou...

Kategorizace restauračních zařízení

Restaurace – kategorizovány dle dominantního prodeje jídla, nápojů a doplňkových služeb:1) restaurace2) samoobslužná restaurace3) rychlé občerstvení4) restaurační zařízení podél cest (motoresty)5) stánky prodávající občerstvení (hranolky, ryby, párky, apod.)6) železniční jídelní vozy7) eventuelně jiné podobné...

Subjekty, které zajišťují stravovací služby

Subjekty, které zajišťují stravovací služby • stravovací služby, které jsou poskytovány ve společném stravování = poskytování pokrmů a nápojů připravených k bezprostřední spotřebě => tzv. hostinská činnost • restaurační zařízení v cestovním ruchu má...

UBYTOVÁNÍ V SOUKROMÝ

Existují doporučené normy (pravidla) Evropské unie převzaté Ministerstvem pro místní rozvoj pro kategorizaci ubytovacích zařízení, kdy každý typ ubytovacího zařízení musí obsahovat konkrétní určité specifika. Značení se provádí hvězdičkami od jedné * do pěti...

Dodavatelské subjekty cestovního ruchu

Dodavatelské subjekty cestovního ruchu (1) Ubytovací služby– hromadná ubytovací zařízení – hotely a podobná zařízení (mají určitou úroveň)a) léčebná zařízení (lázně, sanatoria)b) pracovní a prázdninové kempyc) pobyty a cesty na lodi, ve vlaku, v...