Provoz služeb v cestovním ruchu, stravovací služby, nápojový lístek, obsluha
PROVOZ SLUŽEB V CESTOVNÍM RUCHU
STRAVOVACÍ SLUŽBY
Nápojový lístek (sestavuje se na delší dobu) – pořadí:
1/ aperitivy
2/ koktejly
3/ vína – bílá, červená, šumivá, dezertní
4/ likéry
5/ destiláty
6/ nealkoholické nápoje
7/ piva
8/ teplé nápoje
• Dle charakteru zařízení je některých nápojů nabízeno více a jiných méně.
• Jídelní a nápojové lístky se dle druhu stravovacího zařízení vydávají v různých jazycích.
• Např. u McDonalda je jídelní a nápojový lístek nahrazen ceníkem.
Kdo jídlo a pití přinese:
Obsluha:
-individuální = v zařízeních se stravovací a společensko-zábavní funkcí, je spojena s více úkony (uvedení, usazení hosta, …. až po objednání)
• volný výběr z jídelního lístku (kárt) = host si nakombinuje jídlo dle lístku
• volný výběr menu
– rajónový systém obsluhy = např. 4 stoly v rajónu – systém jednoho číšníka
– systém vrchního číšníka = 2-3 číšníci, kteří nekasírují, kasíruje vrchní číšník
– francouzský způsob = každý stůl má svého číšníka, který servíruje jídlo na stůl z vozíku (flambování u stolů)
– samoobsluha:
– průběhový systém = jídelny, menzy, stravovny (tabule s jídly), pult s polévkami, předkrmy,…. => u pokladny se jídlo platí
– systém konzumačních lístků = volný pohyb zákazníků, platí se lístek až při odchodu
– kombinované systémy prodej-obsluha = např. obsluha u barového pultu, gril, snack bary
– bufetový nabídkový stůl = např. celková cena za snídani host může sníst co chce + je doplňován nabídkovým vozíkem s nápoji za které se platí zvlášť
– etářový servis = možnost zavolat si číšníka
– prodej přes pult = prodejní okénko
– ambulantní prodej = mimo hostinská zařízení (při kulturních, sportovních, hromadných akcích)
– prodej pomocí automatů = na prodej doplňkového sortimentu studených nápojů, drobného zboží, automaty na kávu nemusí být v restauračních zařízení (lez ve školách, úřadech)