Stravování
IX. Přednáška 4.12.2007
Stravování
– posuzuje se podle kvality, častoty, místa a gastronomického hlediska
– důležitá je hygiena a zdraví
– neexistuje jednotná klasifikace
– neoficiálně: cenové skupiny
Zařízení pro stravování: Restaurace, jídelny, samoobslužné jídelny, fast-food (stánky, kiosky, bufety), pizzerie apod.
Zařízení kulturně-stravovací: kavárny, bary, snack-bary, vinárny, kabarety apod.
Prostory pro stravování
– Vybavení záleží na provozovateli
o ovzduší (kuřácké/nekuřácké místo, větrání, air-conditioning…)
o personál (ochota, čistota oděvu, chování)
o čistota a vybavení stolu (ubrus, prostírání – musí být látkové, maximálně ve 4ech barvách), nádobí – 1 design
o příbory – nikdy nesmí být hliníkové, jen jeden design
Ubytování a stravování
– ubytování se snídaní ¼ penze (bed and breakfast)
– polopenze – snídaně a večeře
– plná penze – snídaně, oběd a večeře)
– all-inclusive – s+o+v+nápoje během dne. Velice individuální služba, která může zahrnovat téměř cokoliv.
Naše typická krajová jídla
– celorepubliková
o ovocné knedle
o husa, knedlík, zelí
o od 20. stol – vepřo-knedlo-zelo
o husté polévky (eintopf) a omáčky
o houbová jídla