Víno
Víno
Víno je slabě alkoholický nápoj patřící k nápojům společenským až slavnostním.
Skladba bobule hroznu révy:
Stopka, cuticula a ojínění, zóny bylinná-epidermis, zóna periferní – hypodermis, zóna intermediární – pulpa/dřeň, zóna centrální(osemení, semena)
Technologie výroby
Účelem výroby vína je získat z hroznů vinné révy šťávu a jejím zkvašením a dalším ošetřováním vyprodukovat kvalitní alkoholický nápoj. Mezi výrobou bílého, červeného a šumivého vína jsou zásadní rozdíly. Obecně však dělíme výrobu vín na:
– Sklizeň hroznů
– Přípravu rmutu a moštu
– Kvašení a dokvašování
– Školení vína a stáčení
Při výrobě bílého vína se rmut lisuje a získaná šťáva se nazývá mošt.
Při výrobě červeného vína se rmut před lisováním nakvašuje.
Šumivá vína se vyrábějí z kvalitních mladých vín. Používají se hlavně 2 výrobní metody, a to kvašení v láhvích a kvašení v tancích (Šarmanova metoda)
Hlavní producenti
Itálie, Francie, Španělsko, Portugalsko, Rakouskou aj.
Vína České republiky: Miller Thurgau, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Frankovka, Rulandské modré, Modrý Portugal