Alkoholické nápoje
Alkoholické nápoje
Za alkoholický nápoje pokládáme každý nápoj, který obsahuje více než 0,75% alkoholu. V podnicích veřejného stravování jsou významnou skupinou zboží z hlediska poptávky, tvorby tržeb i zisků.
Pivo
Za kolébku lidské civilizace je považována oblast Mezopotámie. Právě toto území je také kolébkou piva.
Technologie výroby
Suroviny pro výrobu piva:
Ječmen – nejpoužívanější obilovinou pro výrobu piva, z kterého se vyrábí slad, obsahuje 60-65% škrobu
Slad – výroba: čištění a třídění ječmene, máčení v náduvnících, klíčení na humnech, sušení nebo pražení na hvozdech, odkličování a drcení.
Obilí – k dochucení a k stabilizaci pěny se často používá rýže a kukuřice
Voda – se stupněm tvrdosti 4° tvrdosti
Chmel a koření – chmel se používá ke konzervaci piva a k přidání hořčího tónu, napřl koření koriandr, zázvor
Způsoby kvašení:
Spontánní kvašení – používá se v Africe, Asii, Jižní Amerika
Řízené kvašení
– Kvasnice pro svrchní kvašení – tyto kvasnice pracují při teplotě 15-25°C a stoupají k hladině piva
– Kvasnice pro spodní kvašení při teplotě 5-10°C
Teorii o kvasinkách rozvinul v roce 1857 biochemik Louis Pasteur
Výroba piva:
– Rmutování
– Výroba mladiny
– Kvašení
– Dozrávání
– Filtrace
– Pasterizace
Druhy piva:
Dělení: podle výrobce, chutí, druhu kvašení, stylu piva
Hlavní producenti
Prazdroj, Budvar, Staropramen, Krušovický ležák