Světová gastronomie
Světová gastronomie
– spojeno s PCR a poznáním kultury navštíveného státu
– klient by měl zkusit národní kuchyni
– základ = francouzská – jemnost, pestrost stolování, způsob stolování
– odráží společensko-ekonomický vývoj dané země
– mnoho směrů a názorů na zdravou výživu – makrobiotika, vegetariánství
– lidé se zdravotními problémy – např. bezlepková dieta
vegetariánství – způsob života
– celková péče o zdraví, pohyb, abstinentce
– 2 skupiny:
1. přirozené – tradice národů (Afrika)
2. záměrné – uvědoměle odmítají maso (etické, zdravotní důvody, móda)
– formy:
vegani – pouze strava rostlinného původu
vitariáni – pouze syrová strava
laktovegetariáni – rostlinné potraviny + mléko a mléčné produkty
semivegetariáni – rostlinné potraviny + ryby + drůbež
makrobiotika – filozofie staročínských vesmírných sil JIN-JANG
– udržet rovnováhu
– obilí, přírodní produkty vyrobené doma (natural)
dělené stravy – kořínková => pozor na narušení metabolismu