Nabídkový lístek by měl obsahovat:
Nabídkový lístek by měl obsahovat: (povinným údajem je pouze cena)
o název, adresu a telefon provozovny, popř. e-mailovou adresu a www stránky
o otevírací dobu provozovny
o druh jídelního a nápojového lístku a dobu platnosti
o správné názvy pokrmů a nápojů a základní suroviny na ně použité
o hmotnost pokrmů(u masa váha v syrovém stavu, u ryb příplatek za překročenou hmotnost)
o jsou-li používány zkratky, musí být vysvětleny (SK = maso s kostí)
o ceny za jednotlivé pokrmy a nápoje
o jména pracovníků, kteří odpovídají za přípravu pokrmů
o jména pracovníků, kteří pokrmy kalkulovali a odpovídají tak za správnost cen
o jméno toho, kdo zodpovídá za provoz restaurace
o lze také uvést energetickou hodnotu jídel a také jejich fotografie
o na závěr je vhodné doplnit slovní přání : „Dobrou chuť!“
Rozdělení nabídkových lístků:
Jídelní lístek
• Restaurační – obsahuje široký výběr studených i teplých pokrmů
– stálý, a la carte – ve tvrdých deskách, neškrtá se v něm
– denní – tiskne se na každý den jiný, může se škrtat (1 A4)
– kombinovaný – stálý s denní vložkou
• Kavárenský – menší formát, větší nabídka studených pokrmů a moučníků
• Barový – menší rozměry s nabídkou studené kuchyně
• Vinárenský – doplňky k vínům, sýry, saláty, minutky
• Dětský – zajímavá a barevná vizáž, poloviční porce, lehce stravitelné pokrmy
• Gastronomický – sestavován ke zvláštním příležitostem (dny asijské kuchyně,
posvícení, myslivecké hody…)
Nápojový lístek
• Restaurační – součást jídelního lístku (no konci), široký výběr nápojů
• Kavárenský – různé druhy převážně teplých nápojů
• Barový – větší množství míšených nápojů, likérů a destilátů
• Vinárenský – pestrá nabídka rozlévaných i lahvových vín