Nealkoholické nápoje
Nealkoholické nápoje
– jsou ve veřejném stravování nezbytnou součástí nabídky a zpravidla jsou zdrojem značné části tržeb i zisku.
Minerální voda
– minerální voda je pramenitá nebo podzemní
– obsahuje v 1kg minimálně 1000 mg a maximálně 6 500 mg rozpuštěných pevných látek
– jednotlivé minerální látky mají specifický účinek
– biologicky čistá
Rozdělení minerálních vod:
– podle teploty vřídla: chladné(do 20°C), vlažné (20-30°C), teplé (30-50°C), horké(nad 50 °C)
– z hlediska převažujících minerálních látek: alkalické, zemité, salinické, sádrovcové, ryze hořké
– podle obsahu plynu: kyselky
– z hlediska použití a účinku na organismus: stolní (Matthoni, Korunní, Ida, Poděbradka, Ondrášovka), léčivé (Vincentka léčivá kyselka)