CESTOVNÍ RUCH – POSUZOVÁNÍ POJMŮ, ORGANIZACE PROVOZU UBYTOVACÍCH ZAŘÍZENÍ (HOTEL)
POSUZOVÁNÍ POJMŮ
kategorie = určuje druh ubytovacího zařízení
třída = stanoví minimální požadavky na vybavení, úroveň a rozsah služeb spojených s ubytováním – označuje se hvězdičkami (nejnižší třída * ………… nejvyšší třída *****)
– pro střední vrstvu se používají *** (na pokojích – TV, rádio, telefon => běžný standard)
ORGANIZACE PROVOZU UBYTOVACÍCH ZAŘÍZENÍ (HOTEL)
– závisí na velikosti a na charakteru poskytovaných služeb
Hierarchie:
ředitel – odpovídá za celkový chod zařízení, zná strategický plán a přijímá operativní rozhodnutí jak k vnitřnímu chodu, tak i k vnějším subjektům
manažeři
ekonomický úsek – zajišťuje veškerou ekonomickou agendu – účetní operace, statistické podklady, fakturaci, kontroluje výdaje, kontrola tržeb
personální odbor – někdy spadá pod ekonomický úsek
provozní úsek – stravování, společenské služby
ubytovací úsek – rezervace (booking), příprava pokojů, doplňování minibarů + ceníky, donáška do pokojů (room service)
– snaha o maximální modernizaci objektů