CESTOVNÍ RUCH – STRAVOVACÍ SLUŽBY, JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK
STRAVOVACÍ SLUŽBY
– uspokojování základních potřeb výživy účastníků CR
– během cesty – lodní restaurace, jídelní vozy – vlaky, občerstvení na palubě letadla
Funkce společného stravování:
1. základní stravovací služba – oběd, večeře, polopenze
2. doplňkové služby – rychlé občerstvení
3. služby společensko-zábavné – na plesech
Kategorizace stravovacích zařízení:
Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizaci hostinských a ubytovacích zařízení -metodika.
1. RESTAURACE
a) klasická restaurace, pohostinství
b) samoobslužné restaurace (jídelny), bufety, motoresty, bistra
c) rychlé občerstvení (McDonald)
d) občerstvení, kiosky
e) pochůzkový stánek
f) železniční jídelní vozy a jiná zařízení pro přepravu osob
2. BARY
a) denní, noční, gril-bary, snack-bary,…..
b) nožní kluby, varieté s programem
c) obslužný bar – podávávání nápojů a občerstvení
d) vinárny – delší pobyt hosta, převládá studená kuchyně
e) kavárny – taneční, koncertní, kinokavárny, internetové kavárny, kombinace s cukrárnou
f) hostince a pivnice
JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK
– s ceníkem – slouží i k ovlivnění zákazníka (propagace, úprava) – při sestavování se zachovává gastronomické pořadí:
studené předkrmy, polévky, teplé předkrmy, jídla z ryb, z drůbeže, ze zvěřiny, dětská jídla, dietní jídla, speciality kuchyně, jídla na objednávku, hotová jídla, bezmasá jídla, přílohy, saláty, kompoty, sýry, teplé moučníky, dezerty, teplé nápoje, chlazené nápoje
menu = denní menu za určitou cenu – dobře se uplatňuje – je oblíbené