Provoz služeb v cestovním ruchu, stravovací služby, stolování
PROVOZ SLUŽEB V CESTOVNÍM RUCHU
STRAVOVACÍ SLUŽBY
Společenské stolování
– obsluha skupin hostů, zájezdů, poskytovaných akcí
– rozlišujeme tzv. systém „table d´ hate“ = stravování pro skupinu účastníku zájezdu, kteří mají stejné menu – je zde jednotný kuver (ubrousky, příbory, sklenky,….)
– koktejly (koktejl párty) = kratší společenské akce později odpoledne (18-19h), lze i dříve, konzumují se zde hlavně studené pokrmy, nápoje
– raut = po ukončení výstavy, filmu, divadla (premiéra), setkání delegací, kulturní vložka (módní přehlídka), degustace produktů (bio, eko), v létě rauty v přírodě – tzv. „garden party“ konzumace probíhá ve stoje, bufetový stůl, který je doplňován z kuchyně, nápojový stůl, na závěr se podává káva, moučníky, překvapení
– banket = klasický způsob slavnostního stolování (oběd, večeře, jednání), dodržují se zde společenské konvence, konzumuje se v sedě, diskutuje se a dané téma, společenské oblečení, menu předem domluveno
Rychlé stravování
• fast-foody – hamburgry, plněné taštičky, hot dogs
• steak house
• mini grily, pipi grily
• kebaby, girosy – řecká kuchyně
• pizzerie
• systémy „bárbekjů“ – v Anglii
• lunch restaurace – ve Skandinávii
Systémy stravování
– kuvér = dle akce použitý inventář (lžičky, sklenky,….)
Zdravá výživa
– vegetariáni
– vegani
– semivegetariáni – odvíjí se od kladných a záporných sil z potravin, které proti sobě působí
– diety
Světová gastronomie
– různé klasické národní kuchyně
– Čechům chutná = italská, chorvatská, řecká, španělská, bavorská, slovenská, ruská, tuniská kuchyně (kus kus – skopové maso, kukuřičná kaše)
– Anglie = snídaně toasty, kornflakes, vločky, musli, studené obědy
– Francie = sýry, vína
– Holansko = sýry
– Jižní Čechy = kulajda (frika), drbáky (knedlíky ze syrových brambor)