UBYTOVACÍ SLUŽBY – základní služby CR – stravovací služby B
UBYTOVACÍ SLUŽBY – základní služby CR – stravovací služby B
Dělení stravovacích zařízení dle toho jaké má odbytová střediska:
1) převážně stravovací = různé typy restaurací
2) společensko-zábavní = bar, kavárna, vinárna
3) doplňkové stravování = bistro, bufet, rychlé občerstvení
Kategorizace stravovacích zařízení = u nás je dobrovolná – byla zrušena oborová norma – hostinská zařízení podle převažujícího charakteru své činnosti ve shodě s doporučením a statistickou metodikou EU – zařazujeme do následujících kategorií (dříve to byly tzv. cenové skupiny):
1) Restaurace = klasické restaurace, samoobslužné restaurace (jídelny) + dnes je v souvislosti se vstupem do EU diskutovaná otázka hygienických norem + otázka DPH (ta se má zvýšit na 22%) + rychlé občerstvení (takeawake) + kategorie železničních jídelních vozů event. jiné dopravní prostředky přizpůsobené ke stravování
2) Bary = klasické bary, noční bary, pivnice, vinárny, kavárny, espresa. Jak restaurace tak bary mohou být zřizovány i sezónně event. mají celoroční provoz.
Restaurace = je pohostinské zařízení, které zabezpečuje služby stravování obslužným způsobem – tyto stravovací služby by měly být zabezpečovány rozmanitým sortimentem pokrmů tzv. základního stravování
Pohostinství = je modifikovaný typ restaurace
Motorest = restaurace z dostatečnou kapacitou parkování motorových vozidel – jsou budovány u dálnic, rychlostních silnic – stravovací služby jsou věnovány motoristům
Samoobslužná restaurace (kafetérie) = poskytuje základní i doplňkovou strukturu samoobslužného stravování
Bufet = zabezpečuje stravovací služby formou občerstvení nebo samostatné stravovací služby samoobslužným způsobem, ale bufety se někdy zaměřují na jeden typ sortimentu (např. mléčné bufety, rybí bufet) – jednou formou bufetu je bistro = v zahraničí je chápáno na způsob McDonaldu, KFC,….
Občerstvovací kiosek = zabezpečuje občerstvení – mají zpravidla sezónní charakter + existuje na bázi doplňkového stravování – tzv. výdejní okénko