Provoz služeb v cestovním ruchu, stravovací služby, jídelní lístek
PROVOZ SLUŽEB V CESTOVNÍM RUCHU
STRAVOVACÍ SLUŽBY
Bary – dělí se na:
• denní bar = hostinské zařízení, kde je barový pult a občerstvení je zde poskytováno obslužným způsobem
• dle nabídky:
– gril bary
– snack bary
– aperitiv bary
• noční zábavní podniky:
– noční bary
– noční kluby
– varieté
– dancing
Pro CR varieté s občerstvením – nyní je populární hlavně pro Němce, úroveň nízká!
• espresa = převládá prodej teplých nápojů, kávy a cukrářských výrobků či výrobků studené kuchyně
• hostinec = převládá prodej piva
• výčep piva = letoviska, sezónní místa
Provozovna musí být označena = IČO, DIČ, odpovědný vedoucí, otevírací doba, jsou-li kategorizovány, uvedení kategorie.
Produkty hostinských zařízení závisí na poptávce, na cenách nápojů, pokrmů, na sezóně, na výrobní kapacitě zařízení, na možnostech konkurence, na zásobování, atd…..
Konkrétní nabídka produktů je uspořádána do jídelního a nápojového lístku.
Jídelní lístek – pořadí:
1/ studené předkrmy
2/ polévky
3/ teplé předkrmy
4/ jídla z ryb – sladkovodní, mořské
dle přípravy = vařené, dušené, zapékané, pečené
5/ jídla z drůbeže
6/ jídla ze zvěřiny
7/ dětská jídla (poloviční porce)
8/ dietní jídla (minimálně 2)
9/ speciality podniku (nabídka dne)
10/ hotová jídla + do kdy se podávají
– národní a krajové speciality
– jídla cizích kuchyní
– běžný sortiment
– vařené
– pečené
– hovězí
– telecí
– skopové
– vepřové
– masa uzená
– masa mletá
11/ jídla na objednávku musí být uvedena doba přípravy a od kdy se přijímají objednávky (h)
12/ bezmasá jídla
13/ zeleninová jídla
14/ saláty
15/ sýry
16/ moučníky, teplé moučníky
17/ dezerty, krémy, zmrzlina
Denní vložka = zúžený sortiment a případné doporučení pro strávníky a připravené menu